Laur Marszałka dla najlepszych producentów żywności dla Iwony i Mariusza Gregorczyków z Jarnic oraz relacja z VII Turnieju Smaków
Ogłoszone zostały wyniki XIII edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla producentów żywności dla najlepszego produktu w 2019 roku. Nagrodę w kategorii ryby i przetwory rybne zdobyła Pani Iwona Gregorczyk z Jarnic za swój „Przysmak z ryby z Liwca”. Wyróżnienie w grupie producentów w kategorii produkty mleczarskie otrzymał Pan Mariusz Gregorczyk z Jarnic za „Ser zagrodowy z Doliny Liwca”.
W dniu 6 września br. na Zamku w Liwie odbył się VII Międzynarodowy Turniej Smaków na którym „Ser zagrodowy z Doliny Liwca” Pana Mariusza Gregorczyka zdobył pierwszą nagrodę w konkursie kulinarnym natomiast pasztet z zająca w sosie żurawinowo-chrzanowym przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich „Zajączanki” z Zająca otrzymał wyróżnienie. Dwa wyróżnienia otrzymało również Stowarzyszenie „Liwianka” z Liwa za gołąbki z kaszą gryczaną oraz powidła z cukinii i powidła z dyni.
Na Turnieju odbyły się również warsztaty z tkactwa i robienia kwiatów z bibuły, które poprowadziła nasza twórczyni ludowa Pani Małgorzata Pepłowska z Ruchny.
Organizatorami Turnieju było Muzeum Zbrojownia na Zamku w Liwie oraz Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski.
Rozwiń Metryka
Podmiot udostępniający informację: | |
---|---|
Data utworzenia: | 2020-09-07 |
Data publikacji: | 2020-09-07 |
Osoba sporządzająca dokument: | |
Osoba wprowadzająca dokument: | Grzegorz Wołynka |
Liczba odwiedzin: | 1491 |